VÄRLDENS SCHYSSTASTE KEBAB
Vi älskar kebab och vi älskar att kebab engagerar. Idag äts kebab över hela världen och ser ofta olika ut och har olika betydelser. Gemensamt är att alla gör sin grej och samlas kring matbordet för att käka det bästa vi vet - kebab.
Här har vi radat upp all världens kebab. Har vi missat nått? Hör av dig till oss!
SVERIGE
I Sverige är “kebab” ofta en typ av snabbmat bestående av ett pitabröd fyllt med kebabkött, lök, feferoni, sallad och sås. En annan vanlig variant i vårt avlånga land är kebabtallriken, där kebabköttet serveras med sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos.
Även kebabrullen är en klassiker i Sverige där kebabköttet omges av en hoprullad pizzabotten eller tunnbrödsrulle. Sist men inte minst är kebabpizzan en älskad rätt där pizzan toppas med kebabkött.
Kebab kan bestå av olika typer av kött, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött. Nötkött är dock det vanligaste på kebabstocken. Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället för gyros.
AfriKa
Sosatie En maträtt från i Sydafrika. Det är en typ av kebab som påminner om satay, som kom till Indonesien via muslimska handlare från Indien och fördes därifrån till Sydafrika.
Suya En populär kryddig köttkebab som många åtnjuter i hela Västafrika. Ursprungligen från det muslimska Hausa-folket i norra Nigeria och södra Niger. Denna kebab har smak av jordnötter och kryddig peppar och säljs av gatuförsäljare som ett mellanmål eller hel måltid. Kebaberna åtnjuts med lök och paprikabitar.
Kyinkyinga En kebab från norra Ghana, lik Suya från Nigeria.
Bangladesh
Bihari kabab
Spettar med köttbitar eller remsor av magert nötkött, marinerade i kryddor, yoghurt och chili mörade till perfektion innan de långsamt grillas på en kolgrill.
Boti kebab
En fårkebab, liknar engelsk korv.
Naga doner kebab
En av de mest välkända brittiska Bangladesh-kebaberna, som ofta äts i Östra London, England. Den är gjord av kött tillagat på en vertikal snurrgrill och sedan öst med Naga morich. Också känd för att vara en av de hetaste kebabrätterna på grund av nagachilin.
Kathi kebab
Kebab med nötkött, kyckling eller fårkött lindat i en skiktad porota och marinerad i kryddor. Köttet steks med lök, chili och såser innan det läggs i mitten av porotan. Olika sorters såser, lite vinäger och lime pressas över. Också känd som Porota Kebab.
Reshmi kebab
Finhackad kyckling med kryddor, grillas sedan på en kolgrill.
Seekh kebab
Tillagas med köttfärs och kryddor, grillas på spett. Serveras ofta med en bengalisk sås som kallas Raita eller myntsås.
Shami kebab
Vanligtvis gjord på köttfärs, med linspasta, hackad lök och koriander och grön chili. Knådas sen till en skivliknande form som steks, gärna i ghee. Köttet kan också ersättas med ägg (Dim Kebab eller Enda Kebab).
Shatkora doner kebab
En annan välkänd brittisk Bangladesh-kebab, som ofta äts i Östra London, och andra områden med en hög bangladeshisk befolkning. Den är gjord av kött tillagat på en vertikal snurrgrill och öses sedan med växten Shatkora. Också känd som Hatkora- eller Hatkhora-döner i Sylheti.
Shutli kebab
Shutli eller shuta kabab tillverkas genom att blanda kryddpastor och kött runt en metall sheekh, som sedan binds med en bomullstråd (shuta) och sedan grillas i en grillgrop. Namnet kommer från det bengaliska ordet shuta som betyder tråd.
Tikka kebab
Tillverkad av bitar av grillad kyckling marinerad med yoghurt, såser och kryddor.
KINA
Chuanr
Kewap, kinesiska: 串 儿 Chuanr eller 羊肉 串 Yangrouchuan - Den mest populära Xinjiang-maträtten i Kina: bitar av fårkött eller fårfett på metallspett (eller trä eller bambu), grillad på en koleldad grill och serveras med spiskummin och chilipasta.
Chuanr tillverkas traditionellt av lamm (yáng ròu chuàn, 羊肉 串), som fortfarande är det vanligaste, men nuförtiden används kyckling, fläsk, nötkött och skaldjur. Den grillas vanligtvis över träkol eller elgrill, men friteras ibland i olja (populärt i Peking).
GreKLAND
Gyros
Gyros introducerades i Aten på 50-talet av invandrare från Turkiet och Mellanöstern och var ursprungligen känd som döner kebab. Tillverkad av hackad kött, vanligtvis fläsk eller kyckling, formad till ett stor limpa som långsamt rostades på en vertikal snurrgrill, (auto-donner). Tunna portioner skärs av och serveras i ett pita-bröd med lök och grekisk tzatziki. Populäriserades i USA av grekiska restauratörer i grannskapet Greektown, Chicago.
På 1960-talet började gatustånd att sälja nya rätter i samma stil som Gyros, gjorda med Souvlaki, som liknar turkisk shish kebab, men är vanligtvis gjorda med fläsk. Souvlaki (spett) består av små köttspett som grillas och serveras sedan vanligtvis i en pita-smörgås eller med sallad. Kyckling och lamm används också ibland. Det serveras ibland direkt på en spett, eller som en middag i kombination med ris, potatis och tzatzikisås. I Aten kallas det Kalamaki – souvlaki kan betyda både Gyros och Kalamaki.
IndiEN
Köttbitar på spett marinerade i krydda. Ursprungligen en maträtt från det icke-vegetariska köket från muslimer i Nordindiska delstaten Bihar.
Boti kebab
En fårkebab.
Chicken tikka
En tandoori-kebab, gjord av kycklingbitar marinerade med yoghurt och kryddor.
Galawat kabab
En variant av Shami-kebab tillverkad utan blandning eller bindemedel och innefattande bara köttfärs (muslimskt ursprung) och kryddor. Specialitet i Lucknow.
Hariyali kabab
Tikka i Punjabi-stil gjord med en kombination av mynta och koriander.
Kakori kabab
Tillverkad av köttfärs med kött, en specialitet av muslimer i Lucknow & Delhi
Galauti kebab
En rökt patty tillagad med lammben som innehåller lök, vitlök, ingefära, saffran och kryddor, som lagas på en grillpanna.
Hariyali kebab
En vegetarisk kebab förberedd med linser och spenat.
Tangri kebab
Kycklingben rostade över öppen eld med heta kryddor och smörjs med smör eller ghee.
Kalmi kebab
Kycklingkebab.
Paneer kabab
Vegetarisk ostkebab.
Reshmi kabab
En traditionell kebab från Mughlai-köket som tillagas med marinerad kyckling, lamm eller nötkött
Shami kebab
Tillverkad av köttfärs, med linspasta, hackad lök och koriander och grön chili som knådas i en skivliknande form och steks. Bästa resultat uppnås när man steker i animaliskt fett eller ghee i ett mässingsredskap över en koleld. På vissa ställen används ett bindemedel för att hålla ihop kebaben.
Iran
Joujeh kabab
(جوجه کباب) Grillad kyckling på spett
Kabab bakhtiari
(کباب بختیاری) Kombination av jujeh kabab och kabab barg.
Kabab barg
(کبابِ برگ) Grillad marinerad ryggbiff.
Kabab barreh
(کباب برّه) Grillat lamm, vanligtvis marinerat i yoghurt med persilja.
Kabab chenjeh
(کباب چنجه) Grillat lamm tillagat som shish kebab utan grönsaker.
Kabab digi
(کباب دیگی) Grytkokt kebab.
Kabab hosseini
(کباب حسینی) Lamm eller nötkött tillagat på spett med lök, tomater och grön paprika.
Kabab koobideh
(کبابِ کوبیده) Nötkött eller lamm (vanligtvis ryggbiff), ofta blandat med persilja och hackad lök. Blandningen formas till ett platt stycke och grillas på extra breda spett.
(کبابِ کُردی) Lamm eller nötkött, lök, vitlök och tomater.
(کباب لقمه) Köttbullar av malet lamm först stekt och grillat över kol, äts med hackad persilja, hackad lök och sumac.
(کباب رشتی) Kebab med mandel, pistasch och berberis.
(کباب شمشیری) Består av kabab barg i ena änden av spett och kabab koobideh i den andra.
(کباب سلطانی) En måltid som består av en kombination av jujeh kabab och kabab barg, tillagad i olika spett men serveras tillsammans.
(کبابِ ترش) Grillat nötkött marinerat i en blandning av granatäpplejuice, krossade valnötter, persilja, krossad vitlök och olivolja.
(کبابِ وزیری) En måltid som består av en kombination av jujeh kabab och kabab koobideh, tillagad i olika spett men serveras tillsammans.
Kabab-e donbalan
Lammtestikelkebab.
Gojeh kabab
(گوجه کباب) Grillade tomater serveras tillsammans med annan kebab.
Donbeh kababi
(دنبه کبابی) Liten mängd lammsvansfett, grillat tillsammans med andra kebab för att förhöja smaken.
Jigar
(جیگر) Grillad lammlever, placerad mellan skivor bröd för att bevara saften. Några delikatessvariationer på maträtten inkluderar grillat hjärta eller njure.
MELLANÖSTERN
Kabab Memuleh b'hatzilim
En kebab-bollar gjort på malet nötkött, vitlök, persilja, baharat, salt, svartpeppar, lök och kummin som fylls med en blandning av stekta eller grillade äggplantor och tahini. Ursprungligen från Israel.
Kebab halabi
En slags kebab serverad med en kryddig tomatsås och Aleppo-peppar, mycket vanligt i Syrien, Libanon och Galileeregionen i norra Israel, uppkallad efter staden Aleppo (Halab). Aleppo är välkänt för sitt kebab-kök och har enligt uppgift minst 26 originalrätter.
Rullat kött med tomatpuré, lök, paprika och granatäppelmelass.
Mjukt kött med tryffelbitar, lök och olika nötter.
Köttbullar (lamm) tillsammans med körsbär och körsbärspasta, pinjenötter, socker och granatäppelmelass. Det anses vara en av Aleppos huvudrätter, särskilt bland armenier.
Rullat lamm eller nötkött med chilipeppar, persilja, vitlök och pinjenötter.
Mager köttfärs på bricka tillsammans med chilipeppar, lök och tomat.
Lammrundor fyllda med persilja, heta gröna paprika och pinjenötter.
Liknar en doner-kebab, traditionellt gjord med bitar av lammkött, men också med kyckling, kalkon, nötkött eller kalvkött.
Pakistan
En delikatess av Pakistan från Khyber Pakhtunkhwa-provinsen - marinerat nötkött i kryddor och friterad platt. I Pakistan friteras det ibland i djurtalg.
Rullade köttbullar med ursprung i Peshawar och Kandahar.
Tillagad med köttfärs med kryddor och grillad på spett. Den tillagas i en Tandoor och serveras ofta med chutneys eller myntsås. En seekh-kebab kan också serveras i ett naanbröd ungefär som döner-kebab.
Bitar eller remsor av kyckling marinerad i en vit yoghurt och vitlökssås och grillas.
Malen, kryddad kyckling som grillas på kolgrill.
Bitar eller remsor av magert nötkött, marinerade i en kryddig yoghurt / chili-marinad långsamt grillade över koleld.
RUMÄNien
Frigărui
Små köttbitar (vanligtvis fläsk, nötkött, fårkött, lamm eller kyckling) grillade på en spett, mycket lik shashlik eller shish kebab. Bitarna kan vara bacon, korv eller grönsaker, såsom lök, tomater, paprika och svamp. Den är kryddad med kryddor som peppar, vitlök, salt, rosmarin, mejram och lagerblad.
Spanien
Pincho moruno
Köttspett, vanligtvis gjord av kyckling eller fläsk, skivad i kuber, marinerad i paprika och andra kryddor.
TURKIET
Adana kebabı
Kallas även kıyma kebabı - kebab med köttfärs (zırh) blandat med chili på en platt bred metallspett (shish); associerad med Adana-regionen, även om den är mycket populär över hela Turkiet.
Ali Pasha kebab
Lamm med tomat, lök och persilja insvept i filo
Alinazik kebab
Malet kött sauterad i en kastrull, med tillsatt vitlök, yoghurt och äggplantor
Antep kebabı
Malet kött blandat med tunna skivor av samma kött och gjort till bollar och kokta mellan tjocka skivor aubergine
Bahçıvan kebabı
Benfri lammskuldra blandad med hackad lök och tomatpuré
Beykoz kebabı
Tomat- och löksmaksatt lamm, förpackat i auberginskivor och garnerat med lammhjärna.
Beyti kebab
Lamm eller nötkött, kryddat och grillat på en spett, serveras ofta inslagna i lavash och toppad med tomatsås och yoghurt. Kan spåras tillbaka till det berömda kebabhuset Beyti i Istanbul och särskilt populärt i Turkiets större städer.
Bostan kebabı
Lamm och aubergin gryta.
Cağ kebabı
(eker kebab) Lammbitar rostade först på en cağ (ett horisontellt roterande spett) och sedan på en spett, en specialitet i Erzurum-regionen.
Çardak kebabı
Fyllt lammkött insvept i en crepe eller filo.
Ciğer kebabı
(leverkebab) Lammleverkebab på en spett (ciğer şiş)
Çökertme kebabı
Kalvkebap fylld med yoghurt och potatis
Çöp şiş
(liten spettkebab) En specialitet från Selçuk och Germencik nära Efesos, malet kött med tomater och vitlök marinerad med svartpeppar, timjan och olja på träspett.
Döner kebap serveras med yoghurt, tomatsås och smör, har sitt ursprung i Bursa. Kebaben uppfanns av İskender Efendi 1867. Han inspirerades av Cağ-kebab och vände den från horisontell till vertikal.
İslim kebabı
En version av auberginkebaben utan skal, marinerad i solrosolja
Kağıt kebabı
Lamm (eller kalvkött) tillagat i pappersförpackning
Şiş köfte
Också känd som Shish köfte - grillade köttbullar med örter, ofta persilja och mynta, på en pinne.
Manisa kebabı
Denna Manisa-version av kebab är mindre och har platt shish-kött på det skivade pide-brödet, smaksatt med smör och fylld med tomat, vitlök och grön paprika.
Orman kebabı (skogskebab)
Lammkött på ben blandat med morötter, potatis och ärtor.
Patates kebabı
Nötkött eller kyckling blandad med potatis, lök, tomatsås och lagerblad.
Patlıcan kebabı (aubergin kebab)
Ett unikt kebabkött marinerat i kryddor och serveras med auberginer, varmt bröd och yoghurtsås.
Şiş kebabı
Tillagas med fisk, lamm eller kycklingkött på tunn metall eller vass-stavar över grill.
Şiş tavuk
Även känd som Tavuk şiş eller - yoghurtmarinerad kyckling grillad på en pinne.
Tantuni
Tantuni är en kryddig dürüm som består av juliennsnittat nötkött eller ibland lamm som steks med en aning bomullsfröolja. Det är en specialitet i staden Mersin, Turkiet.
Tas kebap (kalvgryta)
Stuvat kött i en skål, som börjar med tillagningen av grönsakerna i smör med en metod som kallas yağa vurmak, ("smörinfusion") innan själva köttet kokas i samma fett.
Testi kebabı (lergods-kebab)
Ingredienserna liknar de i çömlek kebabı, beredda i en testi istället för en güveç, vanligt i centrala Anatolien och Mellanvästra Svartahavsområdet.
Tokat kebabı
Vanligt i Tokat-regionen, den är gjord med marinerat lamm, grillat inuti en ugn tillsammans med aubergin, tomat, potatis, lök och vitlök. Serveras med ett speciellt flatbröd som kallas lavaş (en tjockare yufka) som mjukas upp med juice från kött och tomater.
Urfa kebabı
Från Urfa, liknar Adana kebab, men inte kryddig.
Källa: Wikipedia